Missie en visie
Hervormde Gemeente Ameide en Tienhoven
“De Gemeente Ameide-Tienhoven weet zich onlosmakelijk verbonden met de Drie-Ene God: Vader, Zoon en Heilige Geest, en ziet dit als een onwankelbaar fundament in haar bestaan. Dit wordt weergegeven in de Heilige Schrift, de Bijbel als enig en waarachtig woord van God.
Op basis van dit fundament stelt zij zich op als een open en toegankelijke christelijke gemeente. Onze gemeente wil een helder licht zijn in deze complexe wereld. Hierbij richt zij zich op het ontwikkelen en stimuleren van een pastorale en diaconale houding binnen de gemeente om er zo te kunnen zijn voor een ieder die op onze weg wordt gebracht.”
Het uitgangspunt voor he opstellen van een Beleidsplan is ingegeven door de visie op gemeente-zijn en kerk-zijn van de Hervormde Gemeente Ameide-Tienhoven:
“De gemeente is een Christus-belijdende geloofsgemeenschap, die in de wereld is geplaatst om Gods beloften en geboden voor alle mensen en machten te proclameren, in de verwachting van het koninkrijk Gods”.
Deze roeping bestaat uit drie gedeelten:
Wij hebben een roeping naar boven aan de Drie-enige God, Vader, Zoon en Heilige Geest.
Wij hebben een onderlinge roeping, de gemeenschap aan elkaar: samen, jongeren en ouderen, christenen met verschillende achtergronden en gedachten, vormen wij het lichaam van Christus en dienen elkaar om samen te groeien in geloof en kennis van God.
Wij hebben een roeping naar buiten, naar de wereld om ons heen. De Here God vormt ons door zijn Geest om de naaste in de wereld te dienen.
Deze drie roepingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met deze drieslag van Geloof, Gemeenschap en Dienst is het werk van de Heilige Geest in de geloofskring getekend. Het is de Heilige Geest Die bewerkt dat een mens in Jezus gaat en blijft geloven. Het is ook de Heilige Geest, Die de gelovigen onderling met elkaar verbindt. Zij vormen een gezin, ze zijn broeders en zusters geworden. De Heilige Geest schenkt niet alleen de liefde tot God, maar ook de liefde tot elkaar.
Deze drievoudige relatie moet intensief zijn, hecht en belangrijk. Het is een zaak van groei, ontwikkeling, oefening, training en toerusting. De gemeente is de oefenplaats waar dit plaatsvindt. In de zondagse eredienst waar de gemeente zich wijdt aan de lof des Heren. En andere momenten waar de gemeenteleden elkaar ontmoeten in de ruimte van de Eeuwige.
Jezus Christus wil Zijn licht laten schijnen in de wereld waarin wij leven. Dit doet hij dóór de mensen, want Hij heeft ons het licht der wereld genoemd. Wij zijn er niet alleen voor de eigen kring, maar zijn geroepen Hem wereldwijd te dienen.
We hebben het verlangen om als gemeente één te zijn. We hebben weet van veelkleurigheid en diversiteit maar juist daarin ervaren we de gave van Gods wijsheid. Dat is een gave die tegelijkertijd een flinke opgave is. We worden opgeroepen elkaar vast te houden, niet het eigen gelijk te zoeken maar elkaar op het oog hebben en interesse hebben in de geloofsbeleving die de ander in de gemeente heeft. Elk gemeentelid heeft persoonlijk gaven en talenten van God ontvangen, die binnen de gemeente tot zijn recht kan komen. Zuiver én zoals God dit heeft bedoeld.
Pas dan kunnen we als gemeente gaan doen wat we moeten doen; een helder wit licht in de wereld zijn. De gemeente kan dan zijn als een lichtbundel. Een lichtbundel verspreid ‘wit’ licht maar bestaat uit meerdere unieke kleuren. Zeven in totaal. Deze zeven kleuren komen pas tot hun recht als ze samen één bundel vormen en ‘wit’ licht uitstralen. Dit kan alleen als elke afzonderlijke kleur zichzelf blijft en daarnaast, onvermengd en zuiver, in een goede harmonie is met alle overige kleuren. Waar kleuren niet in harmonie met elkaar zijn kan geen lichtbundel ontstaan en blijft het donker.
Het beleidsdocument laat zien hoe deze roepingen op evenwichtige wijze vorm krijgen en hoe wij in de wereld van 2017 gemeente van Jezus Christus mogen zijn.