Toelichting kerkrentmeesters collectes
Hervormde Gemeente Ameide en Tienhoven
Om u als gemeenteleden, meer inzicht te geven welke zaken binnen de kerkelijke gemeente spelen en bekostigd moeten worden heeft het college van kerkrentmeesters besloten aan de collectes een specifieke benaming te geven. Deze specifieke benaming was al bekend, echter proberen wij nog beter te duiden waar de collecten voor bestemd zijn. Al onze collecten hebben betrekking op de kosten die we maken voor het in stand houden, ondersteunen of stimuleren van kerkelijke activiteiten en het onderhoud van gebouwen of bekostigen van ondersteunende activiteiten. Deze collectes vormen, naast de algemene inkomsten zoals de actie Kerkbalans, een onmisbare inkomstenbron voor het bekostigen van al die verschillende onderdelen van ons kerkzijn. Daarnaast hopen wij ook dat, met het benoemen van collectes en het geven van meer inzicht, de gemeente ook bereid zal zijn meer bij te dragen middels deze collecten.
Wij hanteren 3 specifieke benamingen voor onze collecten:
• Pastoraat, vorming en toerusting
• Huisvesting en organisatie
• Onderhoud en verduurzaming gebouwen
Pastoraat, vorming en toerusting
Dit collectedoel, dat lang bestaat, heeft een tamelijk breed omvattend begrip. Het gaat hierbij met name om kosten die te maken hebben met de reguliere pastorale zorg en begeleiding van gemeente-leden van jong tot oud. Maar ook de specifieke pastorale aandacht en bijstand ingeval van crisis-situaties. Ook kosten voor toerusting, zoals (bijscholings)cursussen, in het kader van pastoraat worden hieraan toegerekend. Daarnaast worden alle activiteiten in de zin van bijbelstudies, catechese, jongeren en tienerwerk, ouderenbijeenkomsten, erediensten (de kosten van onze eigen predikanten, maar ook de ‘inhuur’ van gastpredikanten etc. o.a. hieruit bekostigd.
Huisvesting en organisatie
Met deze collecten bekostigen wij de pastorie, kerkgebouwen en kerkelijke ruimten zoals De Hoven en het Jot. Te denken valt aan energie-, water- en verwarmingskosten. Ook alle “verteerbare” zaken zoals koffie, koek en fris worden hieruit betaald. En dat is op jaarbasis een behoorlijk bedrag. Dit valt dan onder de organisatie, wat ook inhoudt het drukwerk (liturgieën), bijbels (bij trouwdiensten), overige attenties bij gebeurtenissen in de gemeente etc.
Kerkdiensten: We streamen vanaf medio 2020 de diensten in de kerk met liedteksten, maar daarvoor zijn wel lied-licenties (i.v.m. de bescherming auteursrechten) vereist, waarvoor jaarlijks betaald moet worden. Ook voor het uitzenden van kerkdiensten via internet zijn licenties verplicht. Kerkradio en Kerkomroep zijn ook betaalde diensten.
Publiciteit: We kunnen niet meer zonder een informatieve website. Een website vergt onderhoud of moet soms vernieuwd worden, daaraan zijn kosten verbonden, maar ook het ‘in de lucht houden’ van de site zelf, de zgn. webhosting kost geld. En niet te vergeten de kosten voor de aanschaf en het onderhoud van bijvoorbeeld het kopieerapparaat valt hieronder. Tot slot dragen wij voor ieder gemeentelid een bedrag af aan de kerkelijke organisatie PKN onder de naam solidariteitskas.
Onderhoud en verduurzaming gebouwen
Onderhoud gebouwen: wel het meest zichtbare en tastbare op ons kerkelijk erf. We bezitten twee fraaie kerkgebouwen, twee rijksmonumenten. Begrijpelijk dat dit veel onderhoudskosten met zich mee brengt. Een rijksbijdrage (subsidie) in de onderhoudskosten voor onze kerken is nog wel verkrijgbaar maar iedere bestede euro wordt niet meer volledig gesubsidieerd.
Onderhoud orgel: Ons kerkorgel is een monumentaal orgel en vergt veel onderhoud, elk jaar een onderhoudsbeurt, waaronder het zomer/winter stemmen. Daarnaast moeten er ook weleens herstelwerk uitgevoerd worden, uitgevoerd door een professionele orgelbouwer. Bovendien dient er na enkele decennia een uitgebreide schoonmaak- en onderhoudsbeurt te gebeuren, een kostbare aangelegenheid waarvoor we simpel gezegd moeten sparen. Daarnaast hebben we nog een digitale piano in gebruik, ook die behoeft onderhoud, zijn we inmiddels in bezit van een modern ingerichte regieplek met camera’s en diverse hard- en softwaremiddelen. Deze kosten voor de geluids- en camera installatie rekenen we ook bij het onderhoud van de kerk. Daarnaast hebben wij de pastorie, de Hoven en het Jot. Ook deze gebouwen vergen het nodige onderhoud waarvoor wij reserveren maar ook ieder jaar het nodige voor uitgeven.
Tot slot willen wij graag onze gebouwen meer en meer verduurzamen. Hiervoor reserveren wij vanaf 2021 ook geldelijke middelen om de nodige aanpassingen en investeringen in gang te zetten of te realiseren.
Dit is geen limitatieve opsomming maar meer een algemene indruk van kosten. Heeft u hier vragen over spreek dan een kerkrentmeester hier eens op aan. Wij staan graag voor u klaar.